Konfrontáciu na prehliadke DO - RE - MI - FA využili začínajúce zbory

28.05.2006 Prešov

Prešov 28. mája (TASR) - Príležitosť konfrontovať svoje interpretačné umenie využili na dnešnej regionálnej prehliadke v Prešove štyri spevácke zbory. Domino...
Prešov 28. mája (TASR) - Príležitosť konfrontovať svoje interpretačné umenie využili na dnešnej regionálnej prehliadke v Prešove štyri spevácke zbory. Dominovali začínajúce umelecké kolektívy.

Po prvýkrát sa na XIII. ročníku akcie nazvanej DO-RE-MI-FA prezentoval spevácky zbor pri Chráme blahoslaveného hieromučeníka Pavla Petra Gojdiča v Prešove, druhýkrát sa predstavil mužský spevácky zbor Cesta pri Obecnom úrade vo Finticiach. Aj keď dievčenský spevácky zbor Gaudeamus z Pedagogickej a sociálnej akadémie v Prešove je stabilným účastníkom prehliadky, prišiel však v novom zložení. Vrcholom bolo vystúpenie Gréckokatolíckeho katedrálneho zboru Sv. Jána Krstiteľa z Prešova, pritom len dnes ráno sa vrátili jeho členovia zo súťaže v Bratislave. Na poslednú chvíľu odstúpili z prehliadky členovia Komorného združenia Prešovskej hudobnej spoločnosti Súzvuk.
Odborná porota pod vedením vysokoškolského pedagóga Daniela Šimčíka ocenila všetky zbory. Na spomínanom gréckokatolíckom vyzdvihla výrazný umelecký rast v interpretácii liturgického spevu za posledný rok pod vedením zbormajsterky Valérie Hricovovej.
Podľa metodika Šarišského osvetového strediska v Prešove Michala Kišeľaka pracuje v okresoch Prešov a Sabinov dovedna asi 15 zborov. Sú podstatnej menej početné, ako tomu bolo v minulosti, v každom z nich je od 13 do 30 spevákov. Najviac ho mrzel fakt, že tohto roku sa nepredstavil na prehliadke ani jeden detský zbor, pritom ten, ktorý pracuje v Základnej umeleckej škole v Sabinove, je na veľmi dobrej úrovni.
 

Vyberte región

mark